Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 – ΑΠΟΧΗ – ΔΥΣΦΟΡΙΑ


Την Κυριακή 7/6/2009 οι λαοί της Ευρώπης ψήφισαν για τους αντιπροσώπους τους στο ευρωκοινοβούλιο. Οι έλληνες πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν κι αυτοί το εκλογικό τους δικαίωμα, την δημοκρατική τους υποχρέωση. Τα ελληνικά χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών ήταν τόσο ο χαρακτήρας δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση που προσπάθησε να ορίσει σύσσωμη η αντιπολίτευση όσο και η εκλογική ημερομηνία που εν μέσω του πρώτου καλοκαιρινού τριημέρου αποπροσανατόλιζε τον έλληνα από την ουσία αυτών των εκλογών.

Τα αποτελέσματα τραγικά, όχι μόνο για το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που συμμετείχαν.

Το ποσοστό της αποχής που ξεπέρασε το 40% απέδειξε ότι ένας στους δυο έλληνες προτίμησε την παραλία και το όμορφο καλοκαίρι από την μοναδική δημοκρατική του υποχρέωση, χαρίζοντας το δικαίωμα του στους άλλους.
Η χαρακτηριστική άρνηση των πολιτών να ψηφίσουν δεν προκάλεσε κανένα τριγμό στο πολιτικό σύστημα. Αντιθέτως μάλιστα ήταν η ομπρέλα όλων για να δικαιολογήσουν τις εκλογικές τους απώλειες ή η ευκαιρία άλλων να πανηγυρίσουν την αύξηση του εκλογικού τους ποσοστού κατά μισή ή μιάμιση ποσοστιαία μονάδα.
Ήταν απογοητευτική η εμφάνιση όλων των επαγγελματιών της πολιτικής το βράδυ της Κυριακής όπου κανένας δεν ζήτησε συγνώμη από τον ελληνικό λαό για:
• Τα τεράστια ποσά που το κράτος, και τα κόμματα ξόδεψαν χωρίς να πιάσουν τόπο. Εκατομμύρια πανάκριβες αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια, τεράστιες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα με υπερβολικό κόστος. Χιλιάδες διαφημιστικά, τόσο ακριβά τηλεοπτικά όσο και σε μορφή ρυπογόνων για το περιβάλλον εντύπων. Εν μέσω της υποτιθέμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης λεωφορεία με φωνακλάδες οπαδούς κομμάτων γύριζαν όλη την Ελλάδα, άπειρες τηλεφωνικές κλήσεις και sms, πανάκριβες διαφημιστικές καμπάνιες και βέβαια καλοπληρωμένοι σύμβουλοι, επικοινωνιολόγοι και πολλοί άλλοι επιστήμονες του χώρου κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο άλλη μια μεγάλη περιουσία.
• Κανείς δεν ζήτησε συγνώμη για την ατζέντα των εκλογών που κάθε άλλο παρά ευρωπαϊκού περιεχομένου ήταν. Ακούσαμε για το ταμείο της φτώχειας, για τα σκάνδαλα, για το ΤΕΜΠΤΕ, για τους στόχους όλων των υπουργείων αλλά δεν ακούσαμε καμία σχεδόν πρόταση για την Ευρώπη που θα στηρίξουν τα κόμματά μας την επόμενη πενταετία. Δεν μάθαμε ποτέ τι ψήφιζαν οι ευρωβουλευτές μας στην προηγούμενη θητεία τους ούτε τι έχουν σκοπό να ψηφίσουν στην παρούσα. Κανείς δεν ασχολήθηκε με τις μεγάλες παρατάξεις τις Ε.Ε. τι πρεσβεύουν, τι θέλουν και ποιο είναι το όραμά τους για την ενωμένη Ευρώπη.
• Κανείς δε ζήτησε συγνώμη για την ανικανότητά τους να μας πείσουν να πάμε να ψηφίσουμε. Ο έλληνας δεν προτίμησε την παραλία γιατί είναι αδιάφορος, δεν υποτίμησε τις εκλογές γιατί ήθελε μια μέρα ξεκούρασης ακόμα, δεν χάρισε το εκλογικό του δικαίωμα στον διπλανό του από πολιτική ελαφρότητα. Ο έλληνας φώναξε ακόμα μια φορά ότι δεν τον πείθουν τα μεγάλα λόγια, δεν τον πείθουν πια οι ίδιοι άνθρωποι. Ο έλληνας είπε ξεκάθαρα ότι οι πολιτικοί που ζητούν την ψήφο του είναι πολύ μακριά από τις προδιαγραφές του. Τόνισε ότι τα παιδιά, τα ξαδέλφια, οι λοιποί συγγενείς και όλο το σύννεφο των παρατρεχάμενων πολιτικών προσώπων δεν αρκούν, δεν μπορούν, δεν είναι ικανοί ούτε καν να τους πολώσουν, να τους ερεθίσουν πολιτικά να τους προκαλέσουν να ασχοληθούν μαζί τους. Σκεφτείτε λοιπόν σε τι βαθμό μπορούν οι παραπάνω επαγγελματίες πολιτικοί να δημιουργήσουν όραμα, να κυβερνήσουν τον τόπο, να παρασύρουν το πλήθος, να καταλάβουν έστω την πραγματικότητα και τις ανάγκες του έλληνα πολίτη!.
• Κανείς δε ζήτησε συγνώμη για τη μη παραίτηση των εμπλεκόμενων σε σκάνδαλα ανεξαρτήτως ενοχή τους. Κανείς δεν ζήτησε να απομακρυνθούν όσοι τα ονόματά τους ακούστηκαν ως εμπλεκόμενοι σε κακή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Κανείς δε ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι πολιτικοί ως απλοί έλληνες πολίτες αλλά όλοι έκαναν χρήση των βουλευτικών τους νομικών πλεονεκτημάτων για να αποφύγουν τις συνέπειες.

Τα λόγια ήταν πάλι, μεγάλα και πολλά. Η σεμνότητα και ταπεινότητα σύνθημα διαχρονικό που όμως μόνο ο καθημερινός πολίτης σέβεται, η αναίδεια κάποιων να προσπαθούν να μας πείσουν ότι την άλλη φορά που θα κυβερνήσουν θα είναι καλύτεροι χωρίς καμία ντροπή, η προσήλωση κάποιων άλλων σε προ τριακονταετίας απόψεις προκλητική.
Η αίσθηση μου είναι ότι αν δεν αλλάξουν, αν δεν καταλάβουν τι γίνεται, αν δεν δεχθούν την απόρριψη από τον ελληνικό λαό η αποχή θα μεγαλώνει συνεχώς και θα κυβερνούν με πραγματικά ποσοστά του 20%.
Ο ελληνικός λαός με την κυριακάτική στάση του απαίτησε την παραίτηση όλων των πολιτικών αρχηγών και των διορισμένων επιτελείων τους. Τους φώναξε δυνατά ότι σε όποιο πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν δεν είναι ικανοί να τον εκφράσουν, δεν μπορούν να πείσουν, δεν καταφέρνουν να αναβαθμίσουν την πολιτική ποιότητα του τόπου. Οφείλουν όλοι να παραιτηθούν ζητώντας συγνώμη από τον έλληνα πολίτη, οφείλουν να παραδώσουν στους επόμενους τη σκυτάλη της προσπάθειας για τη δημιουργία οράματος για τον τόπο. Οφείλουν να γίνουν κι αυτοί κομμάτι της καθημερινότητας, να πλησιάσουν τον έλληνα και να τον κοιτάξουν στα μάτια.

Η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών και η αποδοχή των μηνυμάτων του ελληνικού λαού δεν λέει τίποτα χωρίς πράξεις.

Η ευθύνη κύριοι δεν είναι των άλλων είναι δική σας, καιρός να την αναλάβετε, να ζητήσετε συγνώμη και να αποχωρήσετε. Τότε θα δείτε πως αφυπνίζεται ο έλληνας, τότε θα δείτε πως δημιουργούνται τα οράματα και οι άξιοι εκφραστές τους. Απελευθερώστε (όλα τα πολιτικά κόμματα) τον έλληνα από τους πολιτικούς μονόδρομους που τον εγκλωβίσατε.

Όποιος πραγματικά αγαπά αυτόν τον τόπο ας σεβαστεί τους έλληνες και ας τον αφήσει να πετάξει σε νέους πολιτικούς ουρανούς χωρίς βαρίδια, χωρίς πρίγκιπες και κληρονόμους.



ΚΩΝ/ΝΟΣ Κ. ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: